3 Eki 2018

Amadeus

Yazan: Peter Shaffer
Çeviren: Nüvit Özdoğru
Dekor Tasarımı: Ethem Özbora
Kostüm Tasarımı: Serpil Tezcan
Işık Tasarımı: Önder Arık
Müzik: Gaye Çağlayan
Koreografi: Yeşim Alıç

Oyuncular: Celal Kadri Kınoğlu, Zafer Algöz, Meral Bilginer, Nışan Şirinyan, Mahmut Gökgöz, Payidar Tüfekçioğlu, Ali Ersin Yenar, Ali Düşenkalkar, Levent Güner


5 yaşında bir çocuk, bir müzik dehası, kraliyet ailesi huzurunda piyano çalar, ancak sahneden ayrılırken dengesini kaybedip düşecek olur, kraliçe onu kollarından tutar kucağına alır. Çocuk sorar: "benimle evlenir misiniz?"

Böyle bir masumiyet, bu çocuksu bakış hiç kaybolmaz Mozart'ın hayatında. Mozart ulaşılmazın, efsanenin kendisidir müzik için. Notaları tek seferde bir senfoniye dönüştüren bir deha. Ondört yaşında iken, ilk opera eserini yazmış, operanın vatanı İtalya'da küçük yaşta kabul görmüştür Mozart. Papa tarafından kabul edilerek, o güne kadar sadece büyük ustalara layık görülen "Altın Mahmuz" nişanı ve şövalyelik beratına layık görülmüştür. Ama bu ve daha pek çok "parmakla gösterilecek" özelliği, Mozart'ın müzik aşkını anlatmaya yetmez. 

Celal Kadri Kınoğlu'nda hayat bulan Salieri, hırsın ve aç gözlülüğün sembolü gerçekten. Gözünü hırs bürümüş bir adamın arkanızdan kuyunuzu kazıp, yüzüne güldüğünü nasıl anlarsınız ben bilemem ama Celal Kadri'nin bunu çok iyi anlattığı kesin. İşini gerçekten büyük bir aşkla yapan öyle ki işinin - notaların ve müziğin yani - dışında hiçbir şey düşünmeyen ve bu yüzden de en ummadığı yerlerde ummadığı muamelelerle karşılaşan Mozart ise Zafer Algöz ile hayat buluyor. Oyuna gitmeden önce kadroya bakıp kendimce rol dağıtırken Celal Kadri Kınoğlu'nu koymuştum Mozart yerine, sahnede Zafer Algöz'ü görünce bir garipsedim ilk anda. Daha ufak tefek daha havai, nasıl desem daha "hafif"ti sanki. Bu muydu koskoca Mozart? Bu muydu müzik dâhisi denen adam? Çok geçmedi yanıldığımı anlamam için. O, koskoca yürekli, müzik aşığı, her dahi gibi biraz çizgi dışı ve bunalımlı koskoca Mozart'tı işte. Wolfgang Amadeus Mozart!

Atatürk Kültür Merkezinin o muhteşem büyük salonunun ikinci balkonunun en arkası sırasından izledim oyunu, ilk aldığım hafta saati karıştırarak kaçırdığım için ertesi hafta en arka sıraya oturmaya razı olarak. Doğru bir seçim yapmışım ikinci kez bilet almakla ve pek üzücü imiş ilkinde oyunu kaçırmam... Şimdiki hedeflerim 8 Oscar ödülü alan "Amadeus" filmini seyretmek ve Nadir Nadi'nin "Dostum Mozart"ını okumak. Böylece ben de klasik müzikle dostluğumu perçinleyebilirim sanırım bu müthiş üçlünün bana vereceği keyiften yola çıkarak.

O sahne, dekorlar ve kıyafetler öylesine bütünleşiyor ki sanki gerçekten bir kenardan seyredip aslında o zamanı yaşıyor gibiyiz hep birlikte. İyi bir oyunun usta oyuncular ve iyi bir emek ekibi ile çok etkileyici ve bir o kadar da gerçekçi sahneleceğini kanıtlıyor "Amadeus". Ölümünün 250 yılı devirdiği günümüzde hayranlıkla dinlenen bir müzik ustasının "insani" hayatını, gerçeklerini ve acılarını mı görmek istiyorsunuz? O zaman perdeye dönün yüzünüzü "Amadeus" tiyatroda! 


24.11.2006'da Kahve Molası'nda yayımlanmıştır. (www.kahvemolasi.com)

Hiç yorum yok: