3 Eki 2018

Arsen Lüpen

Gösterim Tarihi: 25 Ağustos 2006
Yönetmen: Jean-Paul Salomé
Senaryo: Jean-Paul Salomé, Laurent Vachaud, Maurice Leblanc (La comtesse de Cagliostro')
Görüntü Yönetmeni: Pascal Ridao
Müzik: Debbie Wiseman
Yapım: 2004, Fransa, İtalya, İspanya, İngiltere ortak yapımı, 125 dk.
Oyuncular: Romain Duris (Arsen Lüpen/Raoul d'Andrézy), Kristin Scott Thomas (Kontes Joséphine), Pascal Greggory (Beaumagnan), Eva Green (Clarisse), Robin Renucci (Dreux-Soubise Dükü), Patrick Toomey (Léonard) , Mathieu Carrière (Orléans Dükü), Philippe Magnan (Bonnetot), Philippe Lemaire (Etigues Kardinali)


Hayatta ilk örneğiniz anneniz ya da babanızdır çocukken. Peki ya babanız size zenginlerden çalmayı, rakibinin dikkatini dağıtarak yenilmez olmayı öğütlüyorsa? Bu öğütle büyüyen bir çocuk babasının ölümüne tanık olur, ailesinin parçalanmasına, yersiz yurtsuz kalmasına. Bu çocuk yıllar sonra Kibar Hırsız Arsen Lüpen olarak çıkacaktır karşımıza. Ve bu çocuk, gün gelecek bir gümrük müşaviri gün gelecek bir prens kılığında zenginlerin ceplerini boşaltacaktır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta vardır; Arsen kibar, akıllı ve insancıl bir hırsızdır, cinayet işlemez. Asla!

Tutkulu bir âşıktır Josephine için, ama asla aptal değildir. Ona hayran olan, âşık olan bütün kadınlara rağmen, o sadece tek bir kadını sever, bazen kendisi bu gerçeği fark etmese de.

Usta hırsızımız muhtemel bir filmler serisinin ilk bölümünde yüzyılların Fransa Kraliyet hazinesini bulmaya çalışıyor. Kılıktan kılığa girerek, âşık olarak, gerçek bildiği yalanlarla yüzleşerek üstelik. 1800'lerin sonunda Fransa, Normandiya bölgesinde geçen film Fransız sinemasını sevenlere; maskeli baloları, kabarık etekleri ve korseleriyle dönemin Fransa'sını cazip bulanlara, polisiye sevenlere, her filmde aşkı arayanlara, macerayı komediyi keyifle seyredenlere, kısacası geniş bir izleyici kitlesine hitap ediyor Arsen Lüpen. Özellikle de benim gibi çocukluğundan beri içten içe Arsen Lüpen sevdalısı olanlara…

Birebir Arsen Lüpen değil belki henüz, Arsen Lüpen'i romanın aslındaki zekâsını çok da derine inmeden gösteren bir uyarlama bu. Perdede genç Arsen'i gördüğünüzde biraz hayal kırıklığı yaşıyorsunuz belki, "benim Arsen'im bu değildi" diyerek, ama filmin ilk yarısı sona ermeden Arsen sizi de hayranlarının arasına katıyor. Arsen'e tıpkı romanlardaki o kadınlar gibi derinden bir ilgi duyuyor ve ona yardım etmek istiyorsunuz yine de… Josephine'in tuzaklarına düşmemesini diliyorsunuz, her kılıç darbesinden ve her kurşun yarasından kazasız belasız kurtulmasını da. Ölümden kurtulmasını, aşkına kavuşmasını, mutlu olmasını istiyorsunuz biraz romantikseniz hâlâ…

Her oyuncunun en az ortalamada bir oyun sergilediğini söylemek yersiz olmaz. Arsen ve Josephine yüksek kalitede oyunlarıyla göz dolduruyorlar. Taraflı olmak istemem ama Beaumagnan'a da dikkat edin derim ben, hırslı bir adamın pes etmezliğinin - biraz da üstünden geçilerek öne çıkarılmış - bir örneğini görebilirsiniz Beaumagnan'da.

Sosyal adaletsizliğe karşı duran, toplumsal vurdumduymazlıkla savaşan; bürokrasiyle ve yaşamla gırgır geçen, tüm zamanların en sevimli ve çapkın kahramanı Arsen Lüpen bu uyarlamada henüz tam anlamıyla göstermiyor kendini, şimdilik sadece nasıl bir adam olduğunun sinyallerini veriyor bu filmde. Beyaz perde Arsen Lüpen ile daha pek çok maceraya atılacak gibi görünüyor. Hanımlar, mücevherlerinizi ve kalbinizi beyler siz de cüzdanlarınızı koruyun. Arsen Lüpen geri döndü!

Melis Mine 


01.09.2006'da Kahve Molası'nda yayımlanmıştır. (www.kahvemolasi.com)

Hiç yorum yok: