3 Eki 2018

Rüyalar Lordu Sandman

Yazan: Neil Gaiman
Çizenler: Dave McKean, Sam Kieth, Malcolm Jones III, Mike Dringenberg, Charles Vess, Jill Thompson, Michael Zulli and others
Renklendiren: Danny Vozzo
Yaratıcılar: Neil Gaiman, Mike Dringenberg, Sam Kieth

Arkabahçe Yayıncılık

Sandman 1. Kitap Düş Müziği 
Sandman 2. Kitap Bebek Evi 
Sandman 3. Kitap Düş Ülkesi 
Sandman 4. Kitap Sisler Mevsimi 
Sandman 5. Kitap Sen Oyunu 
Sandman 6. Kitap Fabllar ve Yansımalar
Ve ümitle beklenen diğerleri…

Çizgi roman deyip geçtiniz mi siz bugüne kadar Tenten'i, Batman'i, Örümcek Adam'ı ve Zagor'u? O zaman bir es vermenin zamanıdır. Bir durun ve derin nefes alın. Çizgi roman dünyasının kapılarını "Sandman" ile aralayın. İnanın, pişman olmayacaksınız. Çizgi romanları çocuklara ait sananlar, kurtulun yanılgınızdan, "Sandman" bir gece sizi ziyarete gelebilir. 
Yıllardır beklediğim ilk kitabın ikinci baskısı ile huzura kavuştu rüyalarım. Bunca zamanın sabrına değdiğini anladım ilk sayfalarda. 
Bazen gözlerimizde çapaklar olur sabahları uyandığımızda. İşte o zamanlar bilin ki Sandman, Düşler Lordu sizi ziyarete gelmiştir. Bir parça kum serpmiştir gözlerinize ve rüyalar âleminde uzun bir yolculuk yapmışsınızdır.
Destiny (Kader), Death (Ölüm), Dream (Rüya), Destruction (Yıkım), Desire (Arzu), Despair (Umutsuzluk) ve Delirium (Sayıklama). İşte karşınızda, sonsuzlar. Ve yazımızı yazılmasına sebep Rüyaların Efendisi Düşler Lordu Dream. Morpheus ya da Sandman. Adına her ne derseniz. 
Her cilt için - maalesef henüz dilimize çevrilen sadece ilk altısı - ayrı ayrı bir anlatı, künye vermiyorum. Çizgi roman seviyorsanız, fantastik dünyaları, mitolojiyi, felsefeyi… Bunlardan hangisine yakın duruyorsanız, oradan girebilirsiniz "Sandman" dünyasına, sizi pişman etmeyecektir. Ama diyorsanız; "ben artık büyüdüm, masalla çizgi romanla, mitolojiyle fantezi ile işim olmaz", o zaman bu "pahalı" meraka hiç düşmeyin derim. Önce bir internet dünyasına girin "Sandman" yazın ve/veya "Neil Gaiman", çok geçmeden ayırdığınız zaman ve paranın hakkını alacağınızı zaten anlayacaksınız.
Basit çizgi roman karakterleri değil karşınızdakiler, dikkatli olun! Her biri bir başka duyguyu temsil etmekte, tıpkı güneşin, ayın temsili anlamları gibi. Hayallerle gerçekleri karşı karşıya getirseniz bile hiçbir zaman kaybetmeyecek olan bir hayal vardır: "Umut". İnsanlar tüm dünyadadır. Dünya o boşluğun içinde ve o boşluktan büyük olan kaostur. Kaostan büyük umut. 
Ve iyilik kötülüğü elbet bir gün yener. Çünkü cenneti o kadar büyüleyici ve güzel kılan aslında cehennemdir. Ve sadece cehennem bile umudun ve hayallerin yenilmezliğinin yitip gitmezliğinin kanıtıdır. 
Vakit bulabilirseniz bir kitapçıya uğrayın, orada - bulabilirseniz tabi - "Sandman - Düş Müziği"ne bir göz atın. Göreceksiniz ki, "her saat acıtır, sonuncusu öldürür*". 

*Latincesi "Vulnerant omnes ultima necat" olan Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra'nın önsözünde kullandığı, Neil Gaiman'ın "American Gods" adlı kitabının da ana teması olan "Every hour hurts, the last one kills". 


19.01.2007'da Kahve Molası'nda yayımlanmıştır. (www.kahvemolasi.com)

Hiç yorum yok: