3 Eki 2018

Can Dostlar

Yönetmen: David Duchovny 
Senaryo: David Duchovny 
Görüntü Yönetmeni: Michael Chapman 
Müzik: Geoff Zanelli 
Yapım: 2004, ABD , 96 dk.
Oyuncular: Anton Yelchin, Téa Leoni, David Duchovny, Robin Williams, Erykah Badu, Magali Amadei, Harold Cartier, Mark Margolis, Zelda Williams, Gideon Jacobs

1973'de New York'ta annesiyle yaşayan 13 yaşındaki Tommy'nin en iyi dostu, zihinsel engelli ve kendisinden yaşça epey büyük olan Pappass'dır. Tommy'nin âşık olması, dikkat çekmeye çalışan Pappass'ın hırsızlık yapması ve Tommy'nin bunu üstlenmesi işleri karıştıracaktır. Hayat artık zordur. Ve en sonunda, aslında en başında, bir iç hesaplaşmaya gidecektir Tommy.

Nasıl bir şeydir sevdiğin birini kaybetmek? Hep onunlasındır, o vardır oradadır. Gülümsersin, onunla konuşursun, kimi zaman kızar onunla kavga eder, bağırır çağırır ve hatta kalbini kırar, kırılırsın, ama gene de çok seversin onu. Çünkü bilirsin, o senin sevdiğindir, her zaman yanındadır. İyiliğine, kötülüğüne tüm hayatına kaynamıştır. Yaptığın her şeyi anlatırsın ona ve bilirsin yaptığın iyiyse en iyi destekçin, kötüyse düzeltmene en kuvvetli yardımcın o'dur. Her zaman güçlü olmayı, ayakta durmayı öğretir sana... Ama o giderse, işte o zaman boşlukta hissedersin kendini, artık onunla paylaştığın her şeyi kiminle yaparsın ki... O sessiz kucaklaşmaları - tüm üzüntü ve kırıklıklarını sessizce anlatan - o yorgun, ama ilgili yüzün yerine neyi koyarsın? Ama bir bakarsın yoktur. Gitmiştir, gitmesi gerekmiştir çünkü. Hatta senin yüzünden gitmiştir, sen göndermişsindir onu gittiği yere… Bazen de uzaktadır sevdiğin, güvendiğin insan. Yüzünü bile görmezsin, adını bile bilmezsin bazen. Sadece güvenir ve inanırsın sana doğru yolu gösterdiğine.

Bu film bir gözyaşı filmi aslında, kendi seçiminle sevdiklerinden uzaklaşma, hayatına sırtını dönüp yeniden başlama cesaretini göstermenin filmi. Kaçmanın bazen kalmaktan çok daha zor bir seçim olduğunu gösteren bir film.

Filmi Robin Williams ile Anton Yelchin götürüyor. Bir insan yüzünün bütün hisleri yansıtabilmesini hayranlıkla izleniyor Williams'ın yüzünde. 13 yaşında bir çocuğu annesine olan sevgisi, arkadaş ilişkileri, ilk gençliğe adım atma telaşı, âşık olması, bir yabancıya olan çekincesi, hayata karşı ürkekliği, kısacası tüm doğallığıyla Anton Yelchin'de hayat buluyor. 

X-Files'ın Ajan Mulder'ı David Duchovny'nin yazdığı, yönettiği ve rol aldığı ilginç bir film "Can Dostlar".Ama sanki ağzımda eksik bir tat kaldı filmi izlerken. Film sadece bir hesaplaşma filmi olarak kalmış sanki. David Duchovny'nin kendi kendisiyle hesaplaştığı bir film olarak. Yan karakterler, hatta hatta Robin Williams bile yeterince işlenmemiş gibi. Aceleyle Tommy'e odaklanmış tüm hikâye, diğerleri öylece bir kenara itilmiş sanki. Belki bu yüzden sinemada izleyemediğime artık çok yanmadığım bir film "Can Dostlar".

Ama yine de her şeye rağmen, gitmeyi ve kalmayı, özgürlüğü ve kendine tutsaklığı sıkça sorgulayanlardansanız siz de, bu filmi izlemeyi "seçin." Unutmayın, hayat aslında seçimlerden ibarettir. 


13.09.2006'da Kahve Molası'nda yayımlanmıştır. (www.kahvemolasi.com)

Hiç yorum yok: