3 Eki 2018

Söz ve Müzik

Yönetmen: Marc Lawrence 
Senaryo: Marc Lawrence 
Görüntü Yönetmeni: Xavier Pérez Grobet 
Müzik: Adam Schlesinger 
Yapım: 2007, ABD
Oyuncular: Drew Barrymore, Hugh Grant, Jason Antoon, Scott Porter, Spenser Leigh, Kristen Johnston, Billy Griffith, Haley Bennett

Gülümseyerek film izlemeyeli uzun zaman mı oldu? Yoksa hep "içerikli" filmler izleyenlerden mi oldunuz sizde? Kendinize bir nebze olsun, hayalperestlik, başıboş bir cumartesi öğleden sonrası izni vermeyeli çok mu oldu? Sürekli, "ne olacağını, nasıl olacağını, sorunları nasıl çözeceğinizi, dünyanızı nasıl kurtaracağınızı" mı düşünüyorsunuz? Sizce de bir mola zamanı geldiyse bu yorucu, yıpratıcı hayatta, işte tam aradığınız keyifli seyir budur efendim, "Söz ve Müzik".

Hele hele, sizler de 80'lerin sonunu - çocukluk, ergenlik, gençlik hangi dönemizdeyseniz - keyifle karışık bir hüzünle ama mutlu anılarla dolu olarak hatırlıyorsanız küçük bir ziyarete hazır olun.

Alex (yani o eşsiz gülümsemesiyle Hugh Grant), 80'li yılların başarılı, şimdilerin sönük eski bir pop yıldızıdır. Ufak tefek işlerle hayatını kazanır. Ama bir gün eski günlerine dönmesini sağlayabilecek bir teklifle karşılaşır. Gençliğin gözdesi Cora Corman (ki bu cehaletimi mazur görün, zannımca bir şarkıcı olan Haley Bennett), kendisine bir düet teklif eder. Fakat küçük bir ayrıntı vardır: bu şarkıyı Alex yazıp besteleyecektir. Uzun süredir beste yapmayan ve söz yazmayan Alex bu konudaki sıkıntısını Sophie ile tanışınca çözer. İkilinin piyano başındaki saatleri bir aşkın ilk adımlarıdır.

Hugh Grant ve Drew Barrymore sevenler (benim gibi) her halde keyif alacaktır ama performansları oldukça iyi her ikisinin de. Müzikler, 80'leri sevenler için biçilmiş kaftan ("Way Back into Love" (Aşka dönüş) şarkısı benim favorim oldu.), konu hüzünlü, mutsuz bir akşamı bile aydınlatacak kadar eğlenceli ve sevimli anlatılmış. 

Sözleri ile müziğinin birbirini tamamlaması gerektiğini düşünür müsünüz şarkıların, hele ki de belli bir romantizm içeriyorlarsa? Yoksa insan büyüdükçe müzikten ayrı, sözlere daha bir değer verir mi oluyor? Sadece hem sözleri, hem müziği güzel şarkılar dinlemek isteyenlere bile tavsiye edebilirim bu filmi. Alın VCD / DVD'yi, geçin ekranın karşısına "oynat" tuşuna basın. Hüznün yerine bir ilkbahar sabahının ılık rüzgârı gibi içinize dolacak olan müziği dinleyin, sözlerine de kulak verdiniz mi bu iş tamamdır… Film bitince, kendinizi dışarıdaki güzelim bahar havasında bir yürüyüşle ödüllendirebilirsiniz. Afiyetler olsun efendim… 


13.04.2007'da Kahve Molası'nda yayımlanmıştır. (www.kahvemolasi.com)

Hiç yorum yok: