23 Eki 2018

Mamut

Yönetmen : Lukas Moodysson
Senaryo: Lukas Moodysson
Yapımcı:
Oyuncular: Michelle Williams, Gael García Bernal, Thomas McCarthy,
Sophie Nyweide, Marife Necesito
Görüntü Yönetmeni: Marcel Zyskind 
Müzik:
Yapım : 2009, İsveç / Danimarka / Almanya , 125 dk.

Kariyer her şeye yeter mi? Tüm eksikleri tamamlar mı para? Çocuğunun büyümesini  göremeyen bir anne ne kadar zengin olabilir ki kazandıklarıyla? Sevdiklerinden uzakta bir adam ne kadar yaşayabilir, dikkatini hep uzakta kalanlara vererek?

Tom ve Ellen, New York’ta yaşayan, varlıklı ve başarılı bir çifttir. İkisi de ayrı ayrı başarılıdır, bir de kızları vardır: Jackie. Tom, bir oyun sitesinin yaratıcısıdır, etrafındakilerin deyimiyle “bir dahi”. Ellen ise bir cerrah. Jackie astronomiye düşkündür, gezegenlere, toz ve gaz bulutlarına. Ama bütün bunlara olan ilgisini en çok paylaşabildiği kişi bakıcısı Gloria’dır. Gloria ise çocuklarını Filipinlerde bırakıp Amerika’ya para kazanmaya gelmiştir. Çocuklarını rahat ettirmek için, onlarla birlikte olmaktan vazgeçmiş, çocuğuyla birlikte vakit geçiremeyen bir başka kadının, Ellen’in çocuğuna ikinci bir anne olmuştur. Tom Tayland’a bir iş gezisine gidince ve gezi hesapta olmayan bir şekilde uzayınca herkesin hayatındaki o yavaş ama önemli, değişim gözler önüne serilir.

Ellen kızının kendisinden çok bakıcısı ile vakit geçirip ona bağlandığını anlar. Öte yandan kızıyla daha fazla vakit geçirme şansı da yoktur Ellen’in. Garip bir şekilde Gloria’yı kıskanır. Oysaki Gloria Filipinlerdeki çocuklarının özlemiyle elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktadır. Her gece çocuklarından uzakta uyuyan bir annedir o da sadece, ama bir başka kadının yanında, o kadının kendi çocuğundan daha yakını olarak... Tom ise Tayland’da yaptığı gezide tüm bu koşturmacaların hayatlarımızı ne kadar hızla harcadığını kavrar. Belki biraz daha hayatın tadını çıkarmayı öğrenir, biraz daha durup bakmayı, yaşamayı. Ancak her yeni öğrenilen bir kapıyı çekip çıkmak gibidir hayatta. Bir daha geri dönmemek üzere çıkılan bir kapıyı…

Şimdilik sadece 28. İstanbul Film Festivali izleyicileriyle buluştuysa da yakın zamanda gösterime girmesini umut ettiğim bu film, Daima Lilya ve Yüreğimde Bir Delik adlı çalışmalarıyla İsveç sinemasının dünyada adını en çok duyuran yönetmen Lukas Moodysson’a ait. Mamut, yönetmenin tanınmış oyuncularla, yüksek bütçeyle ve İngilizce çektiği ilk film. Üç farklı kıtada, üç yıla yakın bir sürede çekilen film, bugüne kadar çekilmiş en büyük çaplı İsveç filmleri arasında gösteriliyor.


Gündelik hayatı, pek çoğumuzun içine düşüp mücadele ettiği o çılgın koşturmacayı anlatıyor film. Hepimizin yaşadığı sabah erken kalkmaları, sevdikleriyle vakit geçirememeyi, durup düşününce neyi neden yaptığını karıştırmayı…

Hep yarına ertelediğimiz şeylere vurgu yapıyor film. Sevdiklerimizle vakit geçirmeyi, birlikte yıldızları seyretmeyi mesela, sevdiklerimiz için – buna kendimiz de dâhiliz – yemek yapmayı, bir tatile – o olmadı bir yürüyüşe – çıkmayı nasıl sürekli ertelediğimizi görüyoruz ekranda. Hani o bütün şiirlerde okuduğumuz hayatı ıskalamayı anlatıyor, hep ötelediğimiz hayatımızı gösteriyor bize. Belki de çok basit bir noktaya dikkat çekiyor aslında hepimizin sıkça unuttuğu: Her seçiş bir vazgeçiştir*, ve seçtiklerimiz kaybettiklerimizin yerini doldurmayabilir.

“Ne seçtiğinize dikkat edin, seçiminiz vazgeçtiklerinize değsin” diyor bence film ve ekran kararıyor.

Keyifli seyirler…


* Blaise Pascal.

* Mayıs 2009 HKMO İstanbul Bülten'inde yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok: